Kolejna interwencja naszej wolontariuszki p. Kasi w gminie Brójce. Przy drodze stoi buda, do budy uwiązana biało-czarna sunia Fanta wokół biegający bez jakiegokolwiek zabezpieczenia szczeniak. Okazało się, że są to pieski kościelnego – grabarza i pilnują kur z zewnątrz posesji. Nie kastrowany piesek i sunia na zewnątrz na łańcuchu z tego urodziło się 5 szczeniaków. Według informacji od kościelnego “ludzie rozebrali tamte 4 i zostoł tylko on jedyn”. Wolontariuszka dostarczyła więc suchą karmę i puszki i dodatkowo jeżdziła dokarmiać te zwierzęta. Pewnego dnia “śmieciarka” zgniotła kołem miskę – jakimś cudem nie psy. Wolontariuszka zawiozla drugą ,ale ktoś ją ukradł. Istniała również obawa o tego szczeniaczka ponieważ biegał po pobliskiej drodze. Przy kolejnych pobytach p. Kasia wyrzucała też wielkie kości, które miały chyba stanowić pożywienie dla psiaków ,aby ten mały nie zjadł. Dostarczyliśmy też psiakom porządną budę od fundacji, żeby miały schronienie przed słońcem i deszczem. Pani Kasia odrobaczyła też pieski i zabezpieczyła środkiem przeciw pchłom.W sobotę (01.06.2019), kiedy p. Kasia pojechała nakarmić zwierzęta to szczeniak wymiotował, był bardzo osłabiony i płakał.Zadzwoniła do kościelnego – grabarza ale nie odebrał telefonu , z informacji jego syna wynikało że kościelny był na wycieczce. Pani Kasia poinformowała więc syna kościelnego, który najwyraźniej nie był zainteresowany losem zwierzaków, że zabiera pieska do lekarza.Kościelny do dziś nie zapytał nawet o szczeniaka w ogóle nie interesuje się ,ma probem z głowy.
Psiaki nie są wysterylizowane i wykastrowane na propozycję wykonania zabiegu pan orzekł, że “będzie musiał pomyśleć”. Niestety obawiamy się, że będzie tak długo myślał, aż sunia po raz kolejny się oszczeni.
Sytuacja patowa: mamy bardzo dużo zwierząt, nie mamy gdzie umieścić kolejnych a zostawić ich tam w takich warunkach nie można. Problem warunków bytowych zwierząt na wsiach nadal budzi wiele wątpliwości, praktycznie większą część należałoby zabrać – pytanie tylko dokąd.
Gdyby ktoś był zainteresowany adopcją szczeniaka, prosimy o kontakt: 691799579.
Można nas też wesprzeć wpłacając dowolną kwotę na konto fundacji:
19 1940 1076 3048 9213 0000 0000